Borra för bergvärme i Västerås

30 maj 2022 william eriksson

editorial

På sydligare breddgrader än våra måste man skydda sig mot värmen med fläktar och nedkylande ventilationssystem. Här i Norden måste man dock oftare skydda sig mot kylan. I berggrunden kan man borra fram värmen, där lagras nämligen solens värmande strålar.

Dessa kan med en förfinad teknik tas tillvara med hjälp av ett minimum av elenergi. I stället för att plundra naturens resurser på begränsade tillgångar och mätta kapaciteten för vad vår planet kan hantera, kan man istället borra där man står och ta tillvara solens rena energi.

 

Den lagrade energin räcker oftast även under vintern

Soltimmarna finns lagrade nere i berggrunden, och det ska vi vara tacksamma för. Då har vi användning för dem året runt, även när det är som mörkast och kallast. Oavsett om vi har bergvärme i västerås, eller bergvärme i Örebro eller Nora, så kan vi vara säkra på att den räcker åt alla. Det finns ingen risk att tömma berget på värmen som lagras under hela året, förutsatt att man borrar med tjugo meters mellanrum mellan energibrunnarna. Så glöm inte att höra var grannen borrat sin brunn.

På vintern kan det emellanåt bli så kallt att det behövs en liten dos elenergi men den är inte stor och kostar dig inte många kronor. 

 

brunnsborrning

 

Bergvärme lönar sig i längden

Bergvärme kan framstå som en dyr investering jämfört med till exempel en oljepanna. Men det kompenseras rejält över tid tack vare de låga driftkostnaderna och att man minskar behovet av el och övrig värme med upp till 80 procent. När oljepriserna och elpriserna stiger är bergvärmen det bästa och mest långsiktiga alternativet.

Det kan vara svårt att veta vart man ska vända sig när man vill installera bergvärme. I Västerås finns pålitliga och kunniga brunnsborrare som fixar din energibrunn, och har det kommit in havsvatten i din dricksvattenbrunn kan de även se till att borra för en ny sådan.

Fler nyheter