Ventiler av alla sorter

21 juli 2020 Lily Hansen

Ventiler finns för att reglera flöden av gaser eller vätskor. De kan till exempel stänga av och släppa på ett flöde i en tillverkningsprocess. Reglerventiler är något tekniskt, som folk i allmänhet inte är speciellt bekanta med. Det är inte många som på en direkt fråga skulle kunna svara på vad det är för skillnad på olika sorters ventiler. Det är kanske mest tillverkande industrier som har ventiler i sin maskinpark, men det finns ventiler lite varstans. En kran är en typ av ventil, och det finns ventiler på cykelhjulen också.

 

Reglerventiler har en extra viktig funktion

Ventiler kan tyckas vara små saker, men deras funktion är viktig. Reglerventilen är särskilt viktig, för den har en extra funktion. Den ska kompensera för ett ojämnt flöde, så den är också extra känslig just därför. Den kan påverkas av stötar, korrosion och vibrationer. Det finns företag som har specialiserat sig på ventiler av alla slag, och som till och med kan konstruera dem vid behov. Speciallösningar, tekniska frågor och avancerade processer kan man få hjälp med av ett sådant företag. Man kan också teckna avtal och anlita dem för regelbunden service av alla ventiler man har i sin industriverksamhet.

 

 

När ventiler går sönder akut

Självklart kan man också få hjälp om olyckan skulle vara framme och en ventil går sönder under produktion. Det är ingen lyckad situation, för om gas eller vätska strömmar ut ohämmat i fabriken, blir tillverkningen förstörd och man kanske får stänga ner. När ventiler ska lagas brukar man göra en ventildiagnostik, och om det går att laga ventilen på plats, så gör man det för att spara tid. Det är en fördel att anlita experter, som vet allt om hur ventiler fungerar. Det är svårt att välja rätt i en djungel av ventiler, där många olika namn florerar, ibland för samma sak.

Fler nyheter