Vårt gröna klassrum

25 januari 2020 Mikael Barani
Vårt gröna klassrum

Det gäller att börja tidigt. Som man brukar säga.

I detta fall handlar det om att vistas ute i skog och mark. Att färdas över sjöar och vatten och bekanta sig med vår flora och fauna. För i en tid då allt fler ungdomar, framför allt i Sverige, mår allt sämre så gäller det att tidigt hitta strategier för välmående.

Skog och sjö är en plats där många av oss finner ro. Man kan ju numera till och med få skogsbad utskrivet på recept, vilket visar på grönskans potens i att få oss att slappna av och finna oss själva.
Men målet måste ändå vara att skapa individer som inte är i behov av skogsbad för att må bra. Utan att vi redan har en trygghet med oss från barnsben. 

Det är därför det är så bra att regelbundet vistas utomhus. Om man redan som liten får in detta som vana så är det lättare att man tar sig ut även när man blir äldre. Trots allt så har vi endast bot i städer en kort tid av mänsklighetens historia. Genetiskt är vi således programmerade för att höra ljudet av vinden, känna på trädens bark och se skog och fält.

Att också lära barnen fiska tidigt bidrar till förståelsen hur livet och död hänger samman. Alla djur konsumerar, antingen växter eller andra djur, för att leva. Döden är en naturlig del av livet vilket fiske illustrerar väl.

För den som letar efter flugspön i Göteborg till familjen så finns Flugfiskeshopen med allt som kan tänkas behövas. Bra grejer gör det lättare att komma iväg ut till vattnen för en fin dag tillsammans med familjen. 
Skogar och sjöar är våra bästa klassrum och alla som ofta är ute med barnen vet vilken enorm lekplats man också har utomhus. Låt orden skalla: Mer skog åt alla!

Fler nyheter