Varför ska man ha en säkerhetsdörr?

25 oktober 2021 patrick pettersson

editorial

Dagens moderna säkerhetsdörrar stoppar inte bara tjuven utan också giftig brandrök och eld. Man slipper också matos och andra dofter, oljud från trapphus och kallt drag. Säkerhetsdörrar är vanligare i lägenhetshus men fungerar lika bra i vanliga villor. Förutom att själva dörren uppfyller särskilda krav måste även dörrkarmen och monteringen av dörren vara säker. 

Säkerhetsdörrar finns i olika säkerhetsklasser och bor man i ett område där det oftare förekommer inbrott bör man välja en dörr ur den högsta säkerhetsklassen. Men säkerhetsdörren ensam kan inte göra hela jobbet utan det behövs också ett gediget och säkert lås. 

Som boende i ett flerfamiljshus där det är vanligare med eldsvådor, kan det vara extra viktigt att också välja en säkerhetsdörr som skyddar bra mot brandrök. Säkerhetsdörrar finns i en mängd olika utföranden och det är inte särskilt svårt att hitta en dörr som också passar husets stil, men det går även att specialbeställa säkerhetsdörrar som liknar de originaldörrar man vill byta ut. 

Olika typer av säkerhetsdörrar

En säkerhetsdörr brukar ha en kärna av stål och vara klädd med gediget trä på utsidan. Men det finns även säkerhetsdörrar helt i stål. Dessa passar särskilt bra vid garage- eller källaringången. Viktigt är att den säkerhetsdörr man väljer uppfyller svenska byggregler och EU:s höga säkerhetskrav. För den som bor i villa måste säkerhetsdörren även vara isolerad mot kyla och klara regn, fukt och stekande sol utan att påverkas negativt. 

Även om en säkerhetsdörr kostar mer än en vanlig dörr är den en bra investering eftersom försäkringspremien brukar bli lägre. Man slipper också oroa sig för inbrott vilket leder till att man känner sig mer trygg och även sover bättre. Fast det kan ändå vara bra att jämföra priser mellan några olika tillverkare av säkerhetsdörrar innan man bestämmer sig. Som bostadsrättsförening brukar man även kunna få mängdrabatt.

 

Fler nyheter