Vårda tänderna för att undvika akuttandvård

18 december 2019 Cecilia Olsson
Vårda tänderna för att undvika akuttandvård

Det är väldigt vanligt att drabbas av karies (även kallat hål i tänderna). Man får karies då skadliga bakterier bildar syror som luckrar upp tandytans emalj. Om man inte behandlar sjukdomen i ett tidigt skede så blir tandens yta mjuk, ojämn och därmed kan ett hål bildas. Därför är det väldigt viktigt att man håller koll på sina tänder och besöker tandläkare eller tandhygienist med jämna mellanrum för att göra undersökningar. Med hjälp av röntgen kan man enkelt upptäcka karies och nästa steg blir då att laga hålet i tanden.

Det går till så att man tar bort den skadade delen i tanden, det gör tandläkaren med hjälp av en borr eller ett medel (Carisolv) som löser upp skadan så att den förstörda delen kan skrapas bort. Man försöker alltid att ta bort en så liten del som möjligt av tanden. Efter att den skadade delen avlägsnats fylls hålet igen med ett tandfyllnadsmaterial. Det är en relativt snabb behandling där man kan välja om man vill ha bedövning i den drabbade tanden.

Om man ofta äter eller dricker söta saker, som till exempel godis eller läsk ligger man i riskzonen för att drabbas av karies. Det är när saliven inte får tillräckligt med tid på sig att reparera emaljen efter ett syra angrepp som karies bildas. Därför är det viktigt att inte stoppa i sig för mycket sötsaker och vara noga med att borsta tänderna med tandkräm som innehåller fluor både morgon och kväll. 

Om man har problem med ilningar eller tandvärk så ska man så fort som möjligt söka tandvård. Är man i behov av akuttandvård eller vill boka en tid hos tandhygienist eller tandläkare kan man göra det på https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/. Hos tandläkare Odenplan använder de sig av den senaste tekniken. De har lång erfarenhet av tandvårdsrädda patienter och kan erbjuda lugnande medel inför en behandling.

Fler nyheter