Vad är svartmögel?

13 augusti 2021 Lily Hansen

En möglig brödlimpa har vi nog alla varit med om att hitta i skafferiet där hemma. Och det är ju i och för sig inte särskilt trevligt, men det finns andra sorter av mögel som är ännu otrevligare att finna. Har ni börjat upptäcka fläckar av mörkt mögel någonstans i hemmet? Då har ni fått svartmögel. 

Men vad är då svartmögel och är det farligt? På frågan ifall svartmögel är farligt för oss människor så är svaret både ja och nej. Det är ingenting som är direkt livsfarligt på en gång. Men själva möglet bildar toxiner som sedan släpps ut i luften vi andas och det är inte speciellt bra för vår hälsa. 

Problem som astma och allergier är vanligt, men det kan även bli så allvarligt att man utvecklar cancer på längre sikt. Så man gör verkligen rätt i att se till att få bort svartmögel när det dyker upp. 

 

 

Hur uppstår svartmögel?

Om man nu skulle upptäcka att det finns svartmögel i hemmet, i badrummet eller på vindsutrymmen så finns det medel att använda sig av. Många anser att vanliga husmorskurer fungerar bra såsom citronsyra, klorin eller ättika. Men det finns flera olika färdiga produkter ute på marknaden att välja bland om man behöver få bort svartmögel. 

Svartmögel uppstår ofta på grund av någonting. Så att försöka att måla över möglet eller liknande förhindrar inte att problemet kommer tillbaka. Möglet finns ju fortfarande kvar. Det är viktigt att ta reda på varför svartmöglet har uppkommit. 

Det kan bero dels på ventilationen i rummet. Är den dålig så uppstår det lätt mögel. Det kan också bero på vattenskador och då behöver man även göra någonting åt den saken efter att man har tagit bort möglet. Svartmögel frodas i fuktiga utrymmen som källare eller badrum. Se till att ha koll så att svartmögel inte uppstår. 

Fler nyheter