Träna hunden med hjälp av hundleksaker

22 mars 2021 jonas olsson

Att gå ut och gå med hunden är någonting som alla hundägare snabbt får se till att vänja sig vid. Hunden behöver ut och kissa och bajsa, och den behöver framför allt motionera och få utlopp för fysiska behov. Hur stort det behovet är varierar mellan hundraser och individer, men behovet finns hos alla hundar.  

Om du funderar på att skaffa hund ska du dock inte lura dig själv med att tro att hundpromenader är den enda aktivering du behöver ge din hund. En hund behöver även arbeta mentalt. Den kommer vilja leka med dig. Att leka med sin hund är ett otroligt roligt sätt att både stärka relation och kontakt med sin hund samtidigt som du aktiverar den.  

Till din hjälp är det fördelaktigt att använda leksaker. Som sagt är hundar individer, och det är inte nödvändigt att en hundleksak som en hund tycker är jätterolig fungerar för en annan hund. Att hitta rätt hundleksaker är lite som att leta foder. Man får prova sig fram till man hittar någonting som fungerar. I vissa fall behöver man även faktiskt lära hunden att leka. 

 

 

Lek tillsammans med hundleksakerna

Att få lov att leka är ett fundamentalt inslag i både våra och djurens liv som ger så mycket innehåll och kärlek. Ibland behöver du vara lite kreativ med hundleksakerna som du ger din hund. Ibland duger ingenting annat än den dyra bollen från djuraffären för hunden, men ibland nöjer den sig med att leka med ett mjölkpaket.  

Ett tips är att använda hundleksaker som belöning när du tränar. Då får du en varierande belöning där hunden hela tiden blir överraskad och därför bygger upp en större förväntan. Det ger dig större förutsättningar att stärka det beteende du önskar. Ta hundens absoluta favoritleksak och gör den till toppbelöningen. Den leker ni med tillsammans. Lycka till!

Fler nyheter