Säkra huset med brandgenomföringar

24 juni 2021 william eriksson

Man måste ha brandgenomföringar om man ska dra sladdar och kablar mellan olika rum. Det betyder att man säkrar huset om det skulle börja brinna. Man kan i bästa fall stoppa branden tillräckligt länge för att brandkåren ska hinna fram och släcka.

Det går fort om branden tar sig i ett rum, och genom ett hål i väggen är det ett ögonblicksverk att nästa rum börjar brinna också. Man måste ha godkända brandgenomföringar som kablarna ska gå igenom, och sedan måste man täta runt kanterna med så kallade brandtätningar. 

Rummen ska brandklassas

Det finns noggranna regler för hur allt ska gå till, och det måste göras professionellt, så det bästa du kan göra är att kontakta ett specialistföretag när du ska göra hål i väggen. Varje rum i huset ska brandklassas och bildar en brandcell. Olika klasser kräver olika typer av brandgenomföringar och brandtätningar, och det kan en expert svara på. 

Det är viktigt att alla som bor i huset snabbt kan ta sig ut om det börjar brinna och även att man kan isolera branden. Om den startar i ett rum där det har uppstått ett elfel eller ett stearinljus har antänt textilier är det önskvärt att elden stannar där. Med brandgenomföringar som är gjorda på rätt sätt kommer den inte vidare genom väggen.

För säkerhets skull

Väggkontakter, trasiga ledningar, elfel och gas är bara några av de fällor som kan finnas i ett hus. Se till att göra ditt hus så säkert som möjligt och i enlighet med myndigheternas bestämmelser. Brandvarnare ska vara funktionsdugliga och det ska finnas brandsläckare och brandfiltar, så att man själv kan släcka en brand som man upptäcker.

Man vill oftast inte tänka på tråkigheter eller olyckor, men det är bra att ha en viss beredskap. Det kan vara orsaker helt utifrån, som till exempel att åskan plötsligt slår ner.

Fler nyheter