Rätt däck i Göteborg

28 september 2020 william eriksson

De flesta vet att på vintern ska man ha vinterdäck och på sommaren ska man ha sommardäck. Enkelt och tydligt, men ändå finns kanske några frågetecken. För då och då hör man även talas om det som kallas året runt-däck. 

Varför finns det då ens vinter- och sommardäck? Först och främst måste man utgå ifrån där man bor, och vilket klimat som råder där. Är det ett växlande klimat, ja då kommer man behöva minst två uppsättningar av däck. Få bilägare i Sverige undkommer detta måste, allra minst i väderväxlande Göteborg.

 

Vad är året runt-däck?

Året runt-däck har blivit vanligare och de kan vara ett bra alternativ att ha istället för sommardäck. Även om de inte är det allra bästa alternativet under den varmare årstiden, är det ändå ett fullgott alternativ. De har ett bra grepp och en helt okej livslängd. Det som är bra är att de fungerar under fler förhållanden än de som råder under just sommaren. 

Med tanke på att vädret kan ha lite beslutsångest i övergången av årstiderna, är de då ett bra val. Dock bör man byta till vinterdäck när den årstiden är ordentligt etablerad. Vinterdäck är särskilt utformade för att klara både snö och modd, som man inte brukar klara sig undan denna årstid.

 

 

Vinterdäck året om?

Kan man inte bara ha vinterdäck året om då, så man slipper det eviga bytandet? Nej, det kan man inte. Den speciella utformningen i vinterdäck fungerar inte så bra på torr asfalt, som det ju oftast är på sommaren. Då slits de snabbare, rullmotståndet ökar vilket även leder till högre bränsleförbrukning. De skapar dessutom mer buller. 

Känner du dig fortfarande lite förvirrad i däckdjungeln? När du behöver mer hjälp med däck i Göteborg så finns det proffs att prata med. Däcktoppen kan vara ett bra alternativ för dig. Du hittar dem här.

Fler nyheter