Olika typer av värmepumpar

12 maj 2021 jonas olsson

Bergvärmepump, luft-vattenvärmepump och luft-luftvärmepump är bara några av de olika Värmepumpar som finns på marknaden. Alla har de sina för och nackdelar men ska man investera i en värmepump är det viktigt att man väljer en som är anpassad till vårt nordiska klimat, detta gäller främst luft-luftvärmepumpen. 

Vilken slags värmepump som passar bäst beror på en rad olika faktorer. I ett sommarhus som man vanligtvis bara använder ett fåtal månader om året lönar det sig inte att installera bergvärme, utan en luft-luftvärmepump är ett mycket bättre alternativ. Särskilt om man också kombinerar den med en vedeldad kamin eller en kakelugn. Men för ett åretruntboende passar ofta en bergvärmepump eller luft-vattenvärmepump bra. Vilken pump som blir bäst beror på naturen runt huset och hur mycket varmvatten och värme som hushållet behöver. 

Vilken värmepump ska man välja?

Installationskostnaden skiljer sig en hel del mellan olika värmepumpar. En bergvärmepump kräver att man först borrar en energibrunn på flera hundra meter, vilket naturligtvis kostar en hel del och även tar tid. Betydligt enklare är det att installera en luft-vattenvärmepump som bara placeras strax utanför fastigheten. Länge var bergvärmepumpen den mest populära värmepumpen eftersom den kan leverera lika mycket energi hela året. Men tekniken har gått framåt och idag klarar även luft-vattenvärmepumpen av att leverera värme vid riktigt låga temperaturer. 

Den värmepump som är billigast och enklast att installera är luft-luftvärmepumpen. Den går även enkelt att ställa om till att leverera kyla i stället för värme, något som kan vara skönt under heta sommardagar. En annan fördel med luft-luftvärmepumpen är att den också renar luften, något som kan vara särskilt bra för dem med allergier. Det kan vara svårt att själv ta reda på vilken slags värmepump som passar bäst både energimässigt och ekonomiskt. Därför ska man ta hjälp av ett företag som arbetar med flera olika typer av värmepumpar.

Fler nyheter