Odlingslåda av cortenstål

10 juni 2022 Jenny Olsson

editorial

Att odla i pallkrage är ett smart och populärt sätt att odla på. Dels slipper man jobbet med att gräva och arrangera ett land för sina blommor eller grödor och dels är det ett bra alternativ om du inte har möjlighet att gräva på tomten. Det finns dessutom mycket tacksamt man kan odla, som är perfekt att odla i pallkrage, som rädisor, basilika, timjan, mynta, sallad och så vidare. 

 

Pallkrage

Odla hållbart 

Pallkragar eller odlingslåda av trä har en tendens att bli ful med tiden. Att måla dem med en bra utomhusfärg gör dem förstås tåligare, då de kan stå emot väder och vind bättre men efter ett tag kan de ända bli nötta och fula. Ett bra alternativ är då odlingslådor i cortenstål. Genom att välja odlingslådor i cortenstål får man ett inslag på tomten som står sig år efter år. Odlingslådorna har en rostig yta men som inte rostar igenom och klarar av att stå ute i alla sorters väder. Cortenstål har blivit ett populärt material under de senaste åren och idag går det att hitta ett stort urval på marknaden. Rostikt är ett företag som säljer odlingslådor i olika utföranden.

Odlingslådorna har klassiska mått men finns i tre olika höjder. Att välja lite högre odlingslådor är bra, då det gör att man slipper böja sig när det är dags för både sådd och sedan för att skörda. Att odla i odlingslådor är ofta tacksamt och man kan dessutom enkelt slippa jobbet med att rensa ogräs genom att lägga en markduk under.

Odlingslådor har också fördelen att de kan flyttas till en annan plats om man skulle vilja stuva om lite i trädgården. Har man istället grävt ett land är det mer jobb att börja om med att gräva och dessutom återställa marken där man haft sin tidigare odling. 

Fler nyheter