Lasersvetsning för de små sakerna

25 mars 2022 patrick pettersson

editorial

Man kan svetsa stora metallräcken, och det har man kunnat göra länge. Svetsning är en väl beprövad teknik, men den traditionella metoden lämpar sig mest för saker som inte är så ömtåliga. En liten del i en dator kan exempelvis inte svetsas med vanlig svetslåga, utan det kräver precision och aktsamhet.

Lasersvetsning, även kallad mikrosvetsning, har därför haft en nära nog banbrytande inverkan på vilka produkter som faktiskt går att tillverka. Det är allt från batterier till små elektroniska apparater. Metoden har funnits i ungefär fyrtio år, och det var svenskar med och utvecklade den.

Slipp undan efterbearbetningen

Nu kan du själv anlita dessa uppfinnare som konsulter när du har en idé som du vill förverkliga. De visar dig hur det går till och du får den hjälp du önskar. Många är de uppfinningar på senare år som har kommit till tack vare lasersvetsningen.

Det bästa är att det knappast krävs någon efterbearbetning. Det gör jobbet så smidigt att materialet fyller ut svetsfogen direkt, och bara det lilla stället som svetsas blir varmt. Det är en lätt och smidig hantering när man väl vet hur man ska göra.

 

Lasersvetsning

Små, avancerade produkter

Man blir riktigt förvånad när man köper en liten elektronisk apparat billigt och det är hur många funktioner som helst i den. Det är ofattbart att det ryms så mycket prestanda på en liten yta. När det gäller flygindustrin vill man ha produkter som är så lätta som möjligt, och med ett minimum av plats får man hur mycket finesser som helst.

Lasersvetsningen har gjort det möjligt att tillverka saker som annars bara skulle ha smält ihop till en klump. Man kan svetsa i titan och många andra traditionellt svårsvetsade material. Produkterna vi köper, från TV till telefoner, har hela tiden blivit allt mindre, och i sanningens namn håller de helt annan prestanda numera.

Fler nyheter