Kosttillskott – vad du behöver veta

15 maj 2023 Maja Bergman Lindberg

editorial

Kosttillskott är en vanlig företeelse inom hälsobranschen och det kan vara svårt att veta vad man behöver och vad som faktiskt fungerar. Vi ger dig en översikt av kosttillskott och vad du behöver veta för att kunna använda dem på ett säkert och effektivt sätt.

Vad är kosttillskott?

Kosttillskott är produkter som består av koncentrerade näringsämnen –till exempel vitaminer, mineraler eller aminosyror. De är tänkta att komplettera kosten och ge kroppen extra näring. Kosttillskott finns i olika former som kapslar, tabletter, pulver eller flytande form. Kosttillskott är inte att förväxla med läkemedel som har till syfte att bota eller lindra sjukdomar. Kosttillskott är inte heller en ersättning för en varierad och balanserad kost. De är avsedda för personer som inte får i sig tillräckligt av vissa näringsämnen genom kosten eller personer med särskilda näringsbehov. Viktigt att tänka på är att kosttillskott är en form av tillskottsnäring och bör inte användas i överdrivna doser eller ersätta maten helt och hållet. Det är alltid viktigt att rådgöra med en utbildad hälsoprofessionell innan man tar kosttillskott.

Kosttillskott

Vilka kosttillskott är vanliga och vad är de bra för?

Det finns många olika typer av kosttillskott och varje näringsämne har sin egen funktion i kroppen. Här är några av de vanligaste:

  • Vitaminer: Hjälper till med att reglera kroppens funktioner och metaboliska processer. Brist på vissa vitaminer kan leda till hälsoproblem.
  • Mineraler: Är viktiga för uppbyggnad och underhåll av kroppen. De reglerar också kroppens vätskebalans och hjälper till med nervsystemets och immunsystemets funktion.
  • Antioxidanter: Skyddar kroppens celler mot fria radikaler som kan orsaka skador.
  • Aminosyror: Används av kroppen för att bygga protein, som behövs för muskeluppbyggnad och reparation.
  • Fettsyror: Hjälper till med att reglera kroppens inflammation, hjärnfunktion, hormonnivåer och blodsocker.
  • Protein: Bygger upp musklerna och är viktigt för immunsystemets och hormonernas funktion.

Varför tar man kosttillskott?

Det finns många olika anledningar till att man kan ta kosttillskott. Här är några av de vanligaste:

  • För att komplettera kosten.

  • För att öka träningsprestationen.

  • För att lindra hälsoproblem.

  • För att stärka immunförsvaret.

Att ta kosttillskott kan vara en bra idé om man behöver komplettera sin kost eller har särskilda näringsbehov. Oavsett varför du tar kosttillskott är det viktigt att vara medveten om att de inte ska ersätta maten helt och hållet. Det är också viktigt att välja högkvalitativa kosttillskott från pålitliga källor och att hålla sig till rekommenderade doser. Rådgör alltid med din läkare eller en utbildad hälsoprofessionell innan du börjar ta kosttillskott för att försäkra dig om att de är säkra och passar dina individuella behov.

Fler nyheter