Kan en billig ytterdörr isolera bra?

28 december 2021 jonas olsson

Många som byter ytterdörr gör det för att de vill ha en dörr som skyddar bättre mot inbrott. Men en ytterdörr är också viktig ut energisynpunkt då en dålig dörr kan släppa ut massor av värme precis som dåliga fönster. För den som ska köpa en ny ytterdörr gäller det därför också att ta hänsyn till dörrens U-värde. Termen betyder värmegenomgångskoefficient och mäter hur bra något isolerar. Ett lågt U-värde betyder att dörren isolerar bra. 

En ytterdörr kan se ut på många olika sätt och behöver inte alls vara dyr. Det finns tillverkare som säljer billiga ytterdörrar av bra kvalitet via sina hemsidor på nätet, utan mellanhänder och prispåslag. De kan till och med tillverka ytterdörrar med specialmått för den som behöver. Men innan man beställer en ny ytterdörr kan det vara bra att fundera över hur man vill att dörren ska se ut. Vill man ha en liknande dörr som tidigare eller kanske en dörr med fönster?

 

image

 

Ytterdörren kan behöva underhållas

Det gäller att veta hur dörren ska vara hängd och om den ska gå inåt eller utåt när man ska beställa en ny ytterdörr. Enklast är att titta på sin gamla men ibland vill man också byta av praktiska skäl. En utåtgående dörr stjäl inte utrymme i hallen, medan en inåtgående är lättare att öppna för den som bär på saker. 

Våra skiftande årstider och tuffa väderförhållanden ställer också höga krav på materialet. Annars kommer ytterdörren inte att klarar särskilt många säsonger. En ytterdörr av nordiskt kärnvirke lämpar sig särskilt bra och kan i stort sätt hålla hur länge som helst, bara man underhåller den och målar om den när det behövs. Hur ofta beror på hur utsatt dörren är för väder och vind. Vill man skydda sin ytterdörr lite mer kan man montera ett litet skyddande tak över den. 

Fler nyheter