Gud och Edison omdiskuterade ljus-skapare

22 april 2020 Lily Hansen
Gud och Edison omdiskuterade ljus-skapare

“Varde ljus!” Så ska Gud enligt Första Moseboken ha sagt i samband med begynnelsen då Gud sägs ha skapat himmel och jord. Och vips, efter att Gud hade uttalat orden “Varde ljus!” inträdde ljuset och han döpte passande nog ljuset till “dag” och mörkret till “natt”. Smidigt va? Och det är ju ett faktum att på dagen kan man nyttja solens sken och en mörk natt lyser månen upp omgivningarna. Genom åren har dock människan på olika sätt behövt skapa sina egna ljus. De gamla neandertalarna och grottmänniskorna gjorde upp eldar för att lysa upp sina samlingsplatser om kvällarna och nätterna och hålla sig varma. 

 

Patenten som räknades 

Ännu längre fram i historien trädde tekniken in och människan tänkte fram nya metoder och källor att framkalla ljus från. I slutet på 1800-talet hade Thomas Edison officiellt uppfunnit glödlampan då han fick patent på uppfinningen 1880. Det finns dock goda argument för att Edison gjorde en väldigt liten del av jobbet själv. Det är mer sannolikt att han utnyttjade andra människors forskning och vetenskap som resulterat i ljuset från glödlampan. Och egentligen bara var först med att söka patenten.  

 

 

Ljustekniken har satt fart 

Edisons glödlampa lös endast i 40 minuter. Särskilt energisnål var den nog inte heller. Idag har vi en betydligt större variation av ljus och lampor med allt från led lysrör, ficklampor, simulerade solljus och dekorationslampor. Vi har kommit en bra bit längre än att behöva förlita oss på eld för att hålla oss varma och vår omgivning synlig. Men en sak är säker. Det manipulerade ljuset, det vill säga ljus utöver solljuset, är helt nödvändigt för att samhället ska fungera. Tyvärr väntar vi dock ännu på att superkraften att uttala orden “Varde ljus!” ska ge oss just ljus, och får till dess förlita oss på de lampor och lysrör som människan själv producerar.  

Fler nyheter