Ge din hjärna en match

21 september 2020 Mikael Barani

Use it or lose it, brukar det ju heta. Så är det med hjärnan också. Den må inte vara en muskel men den behöver ändå tränas regelbundet. Det bästa sättet att träna hjärnan på är genom att ofta känna sig som en nybörjare. Genom att prova på nya saker så tvingas vi att hålla ett öppet sinne – eller att ”vädra hjärnan” så att säga – och nyfikenhet håller oss unga även när kroppen börjar bli äldre.

Nya aktiviteter utvecklar hjärnan

Problemet är att med tiden så tenderar vi att fokusera oss på att färre saker här i tillvaron. Det har förstås att göra med faktumet att vi med tiden lär oss vad vi gillar här i livet. Varför spendera tid och energi på saker som inte riktigt ger oss något? Samtidigt så kan vi anta en avfärdande attityd till allt det som livet har att erbjuda, vilket inte är oss till gagn.

Som tur är så finns det små enkla saker som man kan göra för att öppna upp sitt sinne igen. Det kan vara allt från klassiska saker som att till slut lära sig hur man löser en Rubiks kub till att man ger sig på nyare motsvarigheter så som speed stacking.
Här handlar det om att stapla koppar enligt bestämda sekvenser på kortast möjliga tid. På https://mastercubestore.se/126–speedstacks kan du läsa mer om denna spännande aktivitet som också är en sport.

Naturligtvis finns det mängder med andra aktiviteter som du kan åta dig för att hålla igång hjärnan. Varför inte lära dig flugfiske, att tälja eller hur man syr egna kläder? Det är egentligen bara intresset som sätter gränserna för möjligheterna här i livet.
En trevlig bonuseffekt är att man ofta lär känna nya människor i processen. Kanske hittar du vänner för livet bara genom att du faktiskt tog dig tiden att lära dig något nytt.

Fler nyheter