Gamla kroppar i en ny värld

21 juli 2020 Mikael Barani

Har du någonsin tänkt på att vi är en flera hundra tusen år gammal art som lever i ett modern samhälle?
För att förtydliga: Våra kroppar har sett mer eller mindre likadana ut under väldigt lång tid samtidigt som våra vanor och rutiner har förändrats extremt fort.

Ju mer stillasittande vi har blivit ju mer har vi också börjat märka av detta i våra kroppar. Säkerligen är det många som läser detta som har spänningar i nacke, ont i ryggen och andra småkrämpor som har blivit märkbara under de senare åren. 
Kanske har vissa till och med en strålande känsla i sina armar eller till och med karpaltunnelsyndrom.
Vi kräver helt enkelt väldigt mycket av våra kroppar när vi ber dem att sitta stilla och arbeta repetitivt under dagarna. För de är nämligen gjorda för att röra på sig och utsättas för påfrestningar.

Samma sak gäller förstår våra psyken. Genom att hela tiden pressa oss själva hårdare och under längre dagar så säger till slut våra system ifrån – varje kropp eller psyke orkar jobba på så som vi gör idag.

Som tur är så finns det hjälp att få: Både från psykologer och från kiropraktorer så som http://www.segerskiropraktik.se/.
Det första du kommer att höra är dock att det gäller att se till att ändra på dina vanor. Att behandla symptom är inte hållbart på sikt, utan det gäller att ta ansvar för att man hittar orsakerna till de svårigheter som man upplever. Detta gäller både de psykiska som de fysiska.
Genom att grundligt undersöka vad som orsakar oss smärta och värk kan vi sedan åtgärda dessa vid källan.

Ett tips är alltid att röra på dig mer. Även om vi har svårt för att kontrollera våra tankar och känslor så kan vi alltid kontrollera våra kroppar.
Ge dig därför ut på promenader i skogen. Du kommer märka att detta inte bara är bra för kroppen, utan för hela dig. 

 

 

Fler nyheter