Dröm dig bort i double glazed windows

05 september 2021 Lily Hansen

Det finns mer bakom fönster än en glasruta mellan några brädor. Fönster är ofta symboliska. De representerar en längtan. Åtminstone för den som sitter inomhus och med uppgivna blickar tittar ut genom fönstret på det som sker utanför. Som när Askungen sitter i fönstret och ojar sig över balen som pågår på slottet några kilometer bort. Den som kunde vara fruktansvärt långtråkig, dötrist eller alldeles, alldeles underbar. 

Liknande var det för Rapunzel i sitt höga torn hon bodde i tillsammans med sin mamma. Eftersom hon inte fick lov att gå ut i världen satt hon i fönstret. Hon tittade så långt hon kunde i skogen, på alla de eldklot som lös upp himlen på hennes födelsedag men som hon aldrig hade vetat varför. Och när “mamma” kom tillbaka hem fick hon släppa ned sitt hår från fönstret så att modern kunde klättra upp. 

För både Askungen och Rapunzel var fönstret det närmaste de kom sina drömmar under väldigt lång tid. Det var enbart genom fönstret som de fick en glimt av den värld som fanns utanför deras egen sfär. Och det var sannerligen inga double glazed windows om man säger så. 

 

Inget kan ersätta fönster

Nu är det förstås inte alla som har en sådan relation till sitt fönster som Askungen och Rapunzel. Men fönsterna är nog så viktiga även för dig. För varifrån skulle annars allt ljus komma? Ingen lampa i världen kan ersätta det solljus som dina fönster släpper in. Det är inte ens lönt att försöka. 

Och ingen fläkt i världen kan heller ersätta den friska luft som sköljer över ditt ansikte när du öppnar ett fönster. Så, om du likt Askungen och Rapunzel brukar sitta i din fönsterkarm och drömma dig bort. Då kan du lika gärna göra det i ett fönster som släpper in både ljus, värme och hälsosam frisk luft. 

Fler nyheter