Den sista stationen för oss alla

20 mars 2020 Mikael Barani
Den sista stationen för oss alla

Vi kommer alla att göra den en dag – den sista resan till det okända som väntar efter döden. Kanske är denna resa extra svår för oss i väst för att vi har tappat kontakten med den: Döden. Hela vår kultur pumpar ut en glorifiering av ungdom och vitalitet, och ålderdom och vishet har lite hamnat i skumundan. Kanske framför allt i Sverige, ett land där vi har stora glapp mellan generationerna.
Jämför med länder som ligger på mer sydliga breddgrader, till exempel runt Medelhavet. I dessa områden umgås man mer över generationsgränserna och det finns en naturligare sorts koppling mellan gammal och ung. Kanske kan vi lära oss något av denna inställning till livet som kan komma oss till gagn?

Speciellt i dessa tider som vi lever i nu. När det så kallade coronaviruset härjar på vår planet så kryper döden ännu tätare på. Till exempel dog nästan 500 personer på en dag i Italien, vilket såklart är en stor sorg för de drabbade. 
Ironiskt nog så är det bästa vi kan göra nu att hålla oss borta från varandra. Speciellt de som är äldre och redan sjuka. Då kan så kallad social distansering vara skillnaden mellan liv och död.

Det som står klart är att vi i Sverige har 11 bekräftade dödsfall på grund av viruset till dags dato. Chanserna är relativt påtagliga att ett par av oss kommer att mista någon inom den närmaste framtiden. 
Är du orolig kan du redan nu ta kontakt med en begravningsbyrå i Malmö för att få råd i vad du ska tänka på om tragiken är ett faktum. På så sätt så har du ändå med dig lite kunskap i den svåra stunden som eventuellt väntar.

Chanserna är förstås att du inte alls kommer att behöva gå på en begravning för en närstående. 

Fler nyheter