Bygglov när du ska måla din fasad

29 juni 2020 Jenny Olsson

Om man köpt ett begagnat hus där utsidan inte fått någon omtanke på många år eller om man kanske bott i ett hus länge och inte sett om utsidan kan det vara en bra idé att göra det.

Att måla om sin fasad kan verkligen ge huset ett verkligt lyft och att helt byta kulör kan verkligen ge huset ett helt nytt uttryck. Innan man beslutar sig för vilken kulör man ska välja är det bra att titta på husets stil och vad man tror kan passa för det men även ta hänsyn till vad som kan passa till omgivande byggnader, både på den egna tomten och om man har någon granne nära.

Men även om grannarna har annan kulör på sina hus ska man inte ge upp tanken av en annan kulör för det, i vissa områden är det inte så strikt med kulörerna att alla måste ha liknande färger. Det finns till och med radhusområden som har hus i regnbågens alla färger, trots att de står tätt intill varandra. Man kan också fundera hur väl det syns på färgen när den blir smutsig. En fasad är det bra att underhålla och tvätta med jämna mellanrum men om man väljer en fasad där smutsen syns tydligt ska man också tänka på att det kräver underhåll allt oftare. 

När man ska bygga ut eller bygga nytt behövs i många fall bygglov men så är det också ibland när man ska byta färg på fasaden. Om man vill ta reda på vad gäller för bygglov finns en bra sida men matnyttig information som heter hus-bloggaren.se. Här har de samlat massor av bra information som man kan läsa om man ska måla sin fasad och vill veta vad som gäller. Här finns också många andra artiklar som rör hus och trädgård, där man både kan få inspiration och bra information. 

Fler nyheter