Brittiska mästare på gitarr

10 april 2019 Mikael Barani
Brittiska mästare på gitarr

De senaste decennierna så har de kändaste gitarristerna varit hemmahörande i USA. Inte så konstigt med tanke på att städer som Los Angeles och New York sedan länge är världsnav när det kommer till både populärmusik och mer progressiva musiker.

Men det fanns en tid, för inte så länge sedan, då musikvärldens blickar var vända mot en liten ö i Atlanten – Storbritannien. Festivalen på Isle of Wight var ett enormt spektakel som drog till sig hundratusentals besökare, vilket markerade en milstolpe för Storbritannien, i varje fall när det kommer till omvärldens fokus.

Här kommer fem gitarrister hemmahörande i just Storbritannien. Somliga dåtida somliga mer nutida. Vill du veta mer om legendariska gitarrister kan du kika på på DanGuitar och snacka med den kunniga personalen där. 

Mark Knopfler

Sultanen av swing, Mark Knopfler, har en unik spelstil. Han använder inte något plektrum utan spelar (icke-ortodoxt) med sina fingrar. Framför allt med tumme, pek- och långfinger. Ibland slinker även ringfingret med.

Jimmy Page

Led Zeppelins gitarrist och huvudsakliga låtskrivare har en laid back-spelstil som har influerat många efterföljare. Page hämtar musikaliska influenser från blues, rock, folkmusik och även indisk musik.

George Harrison

Beatles milde gitarrist var en mästare på att väva samman melodier och färga utrymmena mellan ackorden med sublim magi. Han blev senare synonym med slidegitarr vilket till exempel kan höras på mästerverket ”All Things Must Pass” och på The Beatles på senare dagar utgivna låt ”Free as a Bird”.

Bernard Butler

Butler är starkt influerad av en av sina landsmän, The Smiths-gitarristen Johnny Marr, vilket kan höras på Suedes första två album. Smaka bara på tonerna som öppnar ”We are the Pigs” från bandets episka ”Dog Man Star”.

James Dean Bradfield

Manic Street Preachers frontman är en av musikens mest underskattade gitarrspelare. Punkt. Han är inte bara en fantastiskt låtskrivare, och en teknisk spelare, men att han dessutom sjunger samtidigt som han avlossar komplexa riff på sin vita Les Paul-gitarr är smått fantastiskt.

Fler nyheter