Bakfulla svenskar älskar pizza

14 mars 2020 jonas olsson
Bakfulla svenskar älskar pizza

Den 1 januari varje år, alltså på nyårsdagen, infaller internationella pizzadagen. Inte minst här i Sverige går pizzeriorna på högvarv under denna dag när svenskarna vaknar upp bakfulla och fulla av skam, ånger och inte minst ett enormt sug efter fettrik mat. På nyårsdagen beställer vi svenskar mest pizza på hela året. När i princip allting annat håller stängt, en röd dag när allt står stilla, är det pizzeriorna och dess leverantörer som håller igång samhällsekonomin. För pizzabagarna är det den mest hektiska, stressiga och lönsamma dagen på hela året.

 

En pizzaluva på Globen

Äger man exempelvis pizzerior i Stockholm kommer man få jobba hårt på nyårsdagen men också skratta hela vägen till banken. Nättidningen StockholmDirekt räknade nämligen för ett par år sedan ut att man hade kunnat klä hela Riddarholmen i nyårsdagspizzor eller sätta en toppluva på Globen i form av pizzor. Detta för att illustrera hur mycket pizzor som egentligen beställs av stockholmarna den 1:a januari. Det är med andra ord en helt enorm mängd pizzor som konsumeras av bakfulla svenskar på nyårsdagen, och sedan ett tag tillbaka har det alltså blivit en tradition som belönats med en alldeles egen dag – internationella pizzadagen den 1:a januari.

 

 

Visa tacksamhet

Det är klart att du förtjänar en pizza på nyårsdagen. Det ska vara en kravlös dag som enbart ska gå ut på att överhuvudtaget hålla sig vid liv efter att ha festat in det nya året kvällen innan. Men skänk en tanke till alla pizzerior där ute som jobbar som allra hårdast den dag du är som minst produktiv på hela året. Pizzabagarna och buden jobbar stenhårt för att du ska få göra så lite som möjligt. Det kan vara värt lite dricks. Eller åtminstone ett genuint tack i samband med att du hämtar din pizza som du så väl förtjänat. 

Fler nyheter