Att välja ytterdörrar efter smak och behov

25 juni 2020 Cecilia Olsson

Ytterdörrar kommer i många olika utföranden, de tillverkas dessutom i olika material för att kunna möta de olika behov som finns hos hemägare. Det som kan ha stor inverkan på beslutet om vilken dörr som passar bäst är bland annat hur mycket underhåll man är villig att lägga ner på dörren, hur den ser ut samt dess funktion (om den till exempel är välisolerad). 

Tre vanliga material på ytterdörrar är trä, trä/aluminium och PVC (plast). En dörr av trä är ofta väldigt vacker och hållbar, men den kräver ett visst underhåll. En dörr av trä/aluminium kombinerar träets och aluminiumets goda egenskaper till en hållbar och vädertålig dörr. PVC-dörrar är ett populärt val då materialet kräver lite underhåll och har mycket lång hållbarhet. Utseendet är inte allt men en ytterdörr kan ha stor påverkan på husets helhetsintryck. Det allra vanligaste är att man väljer en dörr som går i samma stil som fönstren samt övriga fasaden. När det kommer till färgval kan man antingen välja en kulör som får dörren att smälta in, matcha färgen på husknutarna eller kanske sticka ut som en färgglad detalj i till exempel rött.

När det kommer till funktion så är en formpressad dörr ett bra val om man vill säkerställa att hemmets värme inte försvinner ut genom dörren, det blir en vinst både för miljön och hushållsekonomin. Dörrar med glas eller sidoljus släpper in ljus i entrén och kan få den att kännas större, luftigare och mer välkomnande.

Det är också viktigt att ha i åtanke var dörren placeras på huset, om den är utsatt för mycket väder och vind så är det klokt att välja ett material på dörren som kräver lite underhåll, eller så får man vara beredd att sköta om den ofta. Är man på jakt efter en ytterdörr av hög kvalitet till bra pris kan man kika in på https://www.sparfonster.se/ytterdoerrar/

Fler nyheter